(TERCAN BÖLGE HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT
Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Oğuz köyü mezrasında yaşayan Şavak aşireti mensupları, yüksek rakımlı yaylalarda kurdukları çadırlarda zorlu yaşam koşullarına rağmen geleneksel yöntemlerle Erzincan tulum peyniri üretimini sürdürüyor.
Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Erzincan tulum peynirinin üretim serüveni, Kemah ilçesindeki yaylalarda sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Doğal meralarda otlayan koyunlardan elde edilen süt, nesilden nesile aktarılan yöntemlerle işlenerek tulum peynirine dönüştürülüyor.
Yüksek rakımlı yaylalarda çadırlarda yaşamlarını sürdüren üreticiler, yağmur, çamur ve soğuk havaya aldırış etmeden gece gündüz çalışıyor. Üretim sürecinde yalnızca yetişkinler değil, çocuklar ve yaşlılar da ailelerine destek veriyor.
.Erzincan tulum peyniri üreticisi Ömer Faruk Küçükkaya, üretimin büyük fedakarlık gerektirdiğini belirterek, "Kışın köylerde, yazın ise yüksek rakımlı yaylalarda yaşıyoruz. Hayvanlarımız doğal otlaklarda besleniyor. Bu da peynirimizin lezzetini ortaya çıkarıyor. Ancak bu işin gecesi gündüzü yok. Çocuk, yaşlı, kadın herkes çalışıyor. Büyük emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz." dedi.



ÜRETİCİDEN DÜŞÜK MARKETLERDE YÜKSEK FİYAT ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ
MUT’TA ZEYTİN DALLARI DOLDU SON 10 YILIN EN YÜKSEK REKOLTESİNİN
ERZİNCAN GÜNE ZAMLA UYANDI ERZİNCAN'DA 210 GR EKMEK 17,5 LİRA
ANAMUR’DA YERLİ MUZ BAHÇE FİYATI 30 TL İTHAL MUZ 120TL
ANAMUR’DA YERLİ MUZ BAHÇE FİYATI 30 TL İTHAL MUZ 120TL
3 BİN RAKIMLI MUNZUR DAĞLARINDA ERZİNCAN TULUM PEYNİR EFSANESİ
MERSİN'DE MAHALLE MUTFAKLARI, 59 NOKTADA 7 MİLYONDAN FAZLA ÖĞÜNÜ HALKA ULAŞTIRDI...
MERSİN'İN 2 BİN 400 RAKIMLI YAYLALARINDA ARILARIN BAL MESAİSİ BAŞLADI
MUT VE GÜLNAR'DA KAYISI MESAİSİ
TİSAN KOYU İÇİN YENİ KEŞİF YAPILIYOR
MEZİTLİYE BAKIŞ
MERSİN ETKİNLİK TAKVİMİ-MAYIS 2017
ÜNLÜLERDEN ÖZLÜ SÖZLER
KAÇIRILMAMASI GEREKEN VİZYONDAKİ FİLMLER
Mevlana
MERSİN'DE MOTOSİKLET CEZA REKORU
TOROSLAR BELEDİYESİ ENGELLİ VE YATAĞA BAĞIMLI VATANDAŞLARA ..
GÜLCAN KIŞ'TAN ÇAVAK TOKİ ÇIKIŞI"VATANDAŞ HEM KİRA ..
DİNÇER: ""EMEKLİLER LÜTUF DEĞİL, HAKLARINI İSTİYOR..
CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ: “SARAY, BİR EMEKLİNİN BİR AYLIK..
TARSUS’TA KORKUNÇ KAZAT ANNE VE OĞUL HAYATINI KAYBETTİ
